Wat drink ik dan wél?

Geen alcohol drinken. Tot voor kort was dat voorbehouden aan geheelonthouders, 18-minners, BOB’s en zwangeren. Tegenwoordig komen daar steeds meer mannen, vrouwen en jongeren bij. Een avond of maandje zonder alcohol is geen afwijking meer en ook het starten met een paar malt biertjes is in zwang. Indrinken nul-punt-nul zeg maar.


2.png

Er is meer dan je denkt

De producenten van drankjes, van grote multinationals tot alternatieve hobbybrouwers- en stokers, hebben dit ook in de gaten. De laatste jaren is er een flinke stijging te zien in het aanbod van volwassen, stoere, minder zoete en ‘virgin’ drankjes. Het antwoord op de vraag: ’Wat drink ik dan wél’? stopt nu niet meer bij cola of thee. Dat er geen alternatief zou zijn, is niet niet langer een excuus om te blijven drinken. Je moet wél even de weg weten. Daar is Fresh Mojo voor. In de artikelen vind je links, recepten, winkels, handige weetjes of belangwekkende tips die te maken hebben met je alcoholvrije drankje.

Mag je als iemand die helemaal niet meer drinkt nou wel of niet malt bier en alcoholvrije wijn drinken?

Of je wel of geen alcoholvrije wijntjes of bier kunt of mag drinken als je alcohol hebt afgezworen is strikt persoonlijk. Voor de één zou het een trigger kunnen zijn die teveel herinnert aan alcohol, voor de ander past het prima bij de nieuwe lifestyle. Er zijn geen regels. 

Genieten van alcohol drinken zit voor zeker 50% in de verbeelding. Het idee dat het zo gezellig en lekker is.

Een groot deel van de ervaring van het drinken van alcohol ligt niet aan de alcohol maar ligt aan de entourage, het gezelschap en de context. We genieten van alcohol omdat we er door ontspannen, we lekker even alleen zijn of juist gezellig samen. Alcohol drinken heeft vaak een rituele component;  proosten, gezamenlijk ‘een fles soldaat maken’, proeven. Je kunt het ritueel in ere houden zonder de alcohol. Gebruik mooie glazen, toost mee met anderen en geniet van de rijkdom en schoonheid van al die niet alcoholische verrassingen.


1.png

Hoe gebruik je deze site?

De artikelen zijn onderverdeeld in 7 categorieën:

 • Bier

 • Cocktails | Siroop

 • Fris | Soda

 • Juice

 • Koffie | Chocola

 • Thee

 • Wijn

Daarnaast krijgt ieder bericht een aantal tags, bijvoorbeeld:

 • biologisch

 • suikervrij

 • recept

 • < 0,5

 • fruit

In het menu (de 3 streepjes boven elkaar in de linker bovenhoek) kun je deze categorieën en tags aan klikken en op die manier de berichten filteren die jou lekker lijken.

Waar zijn deze dranken te koop?

Onderaan bij de Categoriën zie je ook staan Winkels. Daar staat een overzicht van de fysieke en online winkels. Heb je tips of aanvullingen? We horen het graag!

Ontwerp zonder titel-2.png

100% alcoholvrij? Er zit alcohol in mijn alcoholvrije drankje! Hoe kan dat nou?

De regels over alcoholvrije drankjes zijn niet in ieder land hetzelfde. In Nederland mag bier en wijn alcoholvrij of malt heten als het minder dan 0,1% alcohol bevat. In Duitse drankjes, die ook in Nederland verkrijgbaar zijn, is deze grens 0,5% alcohol. Zo vind je hier dus alcoholvrije wijn terwijl er toch 0,5% alcohol in zit. Voor iemand die een avondje geen alcohol drinkt is dit misschien niet zo bezwaarlijk. Voor iemand die net gestopt is met drinken kan dat in het begin net even teveel zijn.

Er zijn ook 0,0% drankjes, zij hebben geen/nauwelijks alcohol. Heineken 0,0% heeft bijvoorbeeld <0,03 alcohol. In sinaasappelsap zit wellicht meer.

Op deze site vind je dranken tot 0,5% alcohol. Wanneer een link of stukje verwijst naar zo’n product dan zal ik dat er expliciet bij zetten.

Heel veel plezier met struinen, drinken en ontdekken!

Mocht je leuke aanvullingen kennen, laat dat dan even weten. Wil je wekelijks nieuwe dosis Fresh Mojo? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Cheerz! Petra