Siroop, onzichtbare ster onder de dranken

Siroop, onzichtbare ster onder de dranken

Siroop is in Frankrijk een veel gedronken drankje. Ook onder volwassenen. Let er maar eens op wanneer je een keer op het terras zit in Frankrijk. Een beetje café heeft zo’n 15-20 smaakjes op de kaart. Er is in Frankrijk natuurlijk ook een chique organisatie voor, Het Syndycat Francais des Sirops (ja, echt waar). De bekendste siroop uit Frankrijk is Monin. Deze wordt gebruikt in cocktails, koffie en ijs. Moulin de Valdonne is een ander groot merk. Veel siroopmakers zijn ook likeurstokers. Siroop is likeur zonder alcohol. Is er iets waar jij wel eens een likeurtje in doet of deed? Probeer het nu eens met siroop!

Of gebruik siroop een keer in plaats van suiker. Als je het veel en veel te zoet vindt (een reguliere siroop bestaat voor 50% uit suiker) dan kun je het zelf maken

Siroop bestaat uit een heldere (niet troebel maar het kan wel gekleurd zijn) vloeistof en suiker. De vloeistof kan gepureerd en gezeefd vruchtensap zijn maar ook een ‘infusion’, dat is wanneer smaakjes in water kunnen trekken. Je kunt daar alle denkbare bloemen, kruiden en specerijen voor gebruiken. Het idee is de smaak aan het water te krijgen. Hier doe je suiker (en evt citroenzuur) bij als smaakversterker en als conserveringsmiddel. Bij likeur kan ook op deze manier gewerkt worden, bloemen of kruiden die trekken in de alcohol.

Siroop zelf maken is heel erg makkelijk. Veel recepten bestaan 50/50 uit water en suiker, dus 1 liter water met 1 kilo suiker. Ik probeer minder suiker te gebruiken. Wanneer je siroop maakt die je niet lang hoeft te bewaren (max. 3 weken en in de koelkast bijvoorbeeld) dan kun je ook met heel veel minder suiker doen. Je kunt recepten volgen maar ook zelf dingen gaan uitproberen.

Dit is een algemeen recept voor een siroop van vruchten.

Wanneer je siroop kunt maken, kun je van verse ingrediënten heel veel drankjes zelf maken. Met bruiswater wordt het een frisdrank, met vruchtensap een cocktail. Het is lekker over je toetje en soms ook in de koffie of chocoladedrank.

Het maken van siroop is de kunst van het vangen van smaken.

NRC test 7 bijzondere alcoholvrije bieren

NRC test 7 bijzondere alcoholvrije bieren

Iced iced baby

Iced iced baby