Chocolademelk, de basis

Chocolademelk, de basis

We kunnen er kort of lang over zijn: het ultieme comfortfood is chocola. Inmiddels weten we wel dat er stofjes in zitten die je gelukkiger maken. En er wordt ook vaak gezegd dat het heel erg goed is voor van alles. Dat kan misschien je schuldgevoel een beetje temperen als je je er wat vaak aan tegoed doet. Want met wolken slagroom en schepjes suiker maak je wel alles lekker maar niet alles gezond : ).

Anyway, vorig jaar met kerst ben ik wat gaan experimenteren met warme chocolademelk. Van die hele mooie donkere chocola en met heel weinig melk. Ik had echt een heerlijk recept en liet me inspireren door Angelina, van de chique Franse café’s. Ik had echt superdecadente en rijke choco gemaakt met slagroom, kokos, vanille en vleugje sinaasappel. In een koffiekopje. Maar oh jee ... het was zó machtig. Ik kon daar makkelijk uren over doen.

Zo ontstond het idee voor de chocoshotjes, decadente, bittere, luxe chocola met lekkere toevoegingen. Soms kun je het drinken, soms kun je het, net als advocaat, beter oplepelen. Ik word er heel erg blij van. Veel smaak en toch geen plofbuik. Bovendien vind ik het lekker dat je het kunt drinken als een borreltje of een digestieve.

Ik weet niet of het al ergens bestaat, ik heb het niet gezien. Wel zag ik de naam chocoshot en die wordt voor allerlei verschillende gerechtjes of drankjes gebruikt. Bij mij zijn het in ieder geval recepten voor chocolademelk in een borrelglaasje. Misschien moeten ze Mojoshotjes gaan heten ; ).

Het basisrecept is als een chocolade ganache:

  • 25 ml slagroom in een pannetje, heet laten worden en daar

  • 50 gram 70% chocolade bij in kleine stukjes

  • dit vul je aan met melk tot de gewenste dikte

Wil je een lichtere chocolademelk? Dan is dit de basis voor de klassieke chocolademelk zoals mijn oma en moeder die maakte:

  • 2 eetlepels cacao en 0,5 (of meer als je een zoetekauw bent) eetlepel suiker door elkaar roeren

  • 200 ml melk opwarmen in een pannetje

  • eerst klein scheutje melk bij de cacao om een papje te maken, als dat doorgeroerd is

  • rest van de melk erbij

Met chocolademelk kun je eindeloos variëren. Om te beginnen de soort melk want het kan natuurlijk ook met havermelk of cocosmelk. Je kunt ook spelen met de verhoudingen cacao, suiker, slagroom, melk. En de soort chocola natuurlijk. Een makkelijke manier om al heel snel een bijzonder kopje (of shotje) chocola te maken is door een reep met een smaakje te gebruiken. De Tony’s Chocolonely met gezouten karamel bijvoorbeeld.

Vervolgens kun je allerlei dingen toevoegen. Denk aan siropen (munt, sinaasappel), essences (amandel, vanille), kruiden (kaneel, nootmuskaat, kardemon). Je kunt smaakjes (gember, steranijs, limoen) eerst laten trekken in de melk en vervolgens zeven of geroosterde en gesnipperde amandelen toevoegen.

Hier op Fresh Mojo zal ik recepten met jullie delen van combinaties die ik bijzonder lekker vind of ergens heb gevonden. Ondertussen kun je zelf experimenteren. Deze kaart helpt je op weg.

chart choclatemilk illustrated.jpg
Superpuur appelsap is voor iedereen in de buurt

Superpuur appelsap is voor iedereen in de buurt

Seedlip is coming to town

Seedlip is coming to town