Wil je (even of een keer) geen alcohol drinken?

Dan komt onherroepelijk de vraag: ‘Wat moet ik dán drinken?’

Fresh Mojo is het antwoord.

Hier vind je een stortvloed aan links, tips en recepten voor stoere, originele, volwassen, verwennende, frisse, creatieve en alcoholvrije drankjes.

Cheerz!

Fresh Mojo is een initiatief van:

Petra Moes | De Kunst van Nuchter Leven

Petra Moes

 

Wie is Petra

In 2003 ontdekte ik dat alcohol niets, maar dan ook echt helemaal niets, toevoegt aan het leven. Ik was gewend dagelijks een fles wijn te drinken en had dat jaar uitgeroepen tot Het Grote Experiment; een jaar zonder alcohol. De ideeën die ik er eerder over had – zonder wijn is het leven saai, ongezellig en kaal – bleken niet waar. In tegendeel. Zonder alcohol was mijn leven vol, puur en echt. Ik beleefde de diepte in mijzelf in plaats van dat ik er omheen liep met een glas in de hand. Ik voelde me zelfverzekerd en regisseur van mijn eigen leven. Dat was niet altijd makkelijk of leuk. Maar het ging niet langer over leuk. Het ging over waarheid, echtheid. Met alle ups en downs, the whole package.

Dorstig en nieuwsgierig als ik ben ging ik de jaren daarna dieper graven. Ik werd mijn eigen onderzoeksobject. Ik studeerde aan het Instituut voor Psychosynthese en bij het Centrum voor Tantra. Daarnaast leidde Erik Stofferis van De Helderheid mij op tot trainer. Ik ondervond dat de crux van verandering zit in je blik. Hoe kijk je naar jezelf? Hoe kijk je naar je omgeving? Naar de wereld? Wanneer je open kunt staan voor alle ervaringen, wanneer er geen verwerping is van wat of wie dan ook, blijkt het relatief eenvoudig te doen wat je écht wilt. Dat leer ik nu ook aan anderen in de training De Kunst van Nuchter Leven.

Terwijl niet drinken zo’n belangrijk rol speelde in mijn leven deed wél drinken dat ook. Op grote popfestivals als Lowlands en Pinkpop was ik verantwoordelijk voor de hapjes en drankjes in de kleedkamers van artiesten. Ik was degene die zorgde dat de juiste fles wodka, die ene exotische fles tequila of die onmogelijk te importeren flesjes water klaar stonden naar wens van de rocksterren.

Mijn liefde voor drankjes ben ik nooit verloren. In tegendeel: de laatste jaren brouw ik graag zelf met kruiden, bloemen en siropen. De laatste tijd experimenteer ik vooral met chocolade en koffie. Hmmm.

Een groot deel van het jaar ben ik op het heerlijke Franse landgoed Le Puy Ardouin. Met Jan (de man) ontvang ik daar gasten voor een gezellige zomer of juist een hele stille winter. Hier vinden ook trainingen plaats van De Kunst van Nuchter Leven.